THUISBATTERIJ
Een goede thuisbatterij begint bij een aantal passende accu-blokken.  Het principe is :
- een aantal cellen bij elkaar = ACCU
- een aantal accu's geschakeld (serie of parallel = BATTERIJ

Voor huishoudelijke toepassing en batterij-energie-opslag, wordt op dit moment veel gekozen voor lithium blokken.  desondanks is een lood-zuur batterij veel veiliger.  Lithium is brandgevaarlijk en zeer giftig, en kan ook nog niet gerecycled worden.  Lood-zuur kan niet branden, en is 100% recycleerbaar.
Lithium batterijen, waar op heden voor de brandveiligheid, zelfs soms waterkoeling bij te pas komt, is heel te complex en duur.
Lood-zuur batterijen hebben geen BMS (Battery-Management-System) nodig.

 

MILIEU

Lood-zuur batterijen zijn milieuvriendelijk, omdat deze 100% recycleerbaar zijn.  Lithium kan men, zelfs na de zoveelste generatie, op heden nog steeds niet recycleren, en zijn in principe milieu-belastend.  Ook is er veel minder lithium beschikbaar is dan men oorspronkelijk had verwacht. Maar we kunnen uw systemen met diverse types batterijen berekenen.  De batterij keuze is afhankelijk van het soort toepassing.

 

VERMOGEN

Momenteel zijn diverse merken met energie opslag systemen actief.  Echter is de opgeslagen voorraad leverbare, of anders gezegd, het afneembare vermogen, meestal heel beperkt.  Dat komt omdat het in vele landen enkel de bedoeling is om aan “peackshaving” te doen, of anders gezegd, het openbaar stroomnet te ondersteunen.  Met die systemen kan men niet off-grid werken als het net weg valt (black-out).  


KEUZES

 

- Wil je het volle nodige vermogen afnemen uit de (geladen) batterij

- Is peackshaving (kleinere batterij) voor distributienet-ondersteuning uw doel ?

- De opslagcapaciteit kan worden gekozen, dus het gewenste aantal kWh per dag

- Uniek : wil je het systeem autonoom laten werken met afgeschakeld (uitgevallen) straatnet

- Naar keuze verhinderen of toelaten dat energie naar het net gestuurd wordt

 

 

 

RURALE GEBIEDEN

 

In omgevingen waar helemaal geen openbaar elektrisch net aanwezig is, worden OFF-GRID systemen veel gebruikt.  Dagelijks wordt de batterij geladen, om wanneer nodig, de opgeslagen energie er van te gebruiken.  Of eventueel kan overdag al direct energie van de zon gebruikt voor de aanwezige elektrische apparatuur.  Soms willen gebruikers voor wat afgelegen locaties, of delen, of gans de locatie niet aan het openbaar net koppelen, en kiest men voor een off-grid systeem.

Voorbeeld schema OFF-GRID systeem :